Kwaliteitsinfo meubelen

Laatste Tweets
Om de laatste Tweets van Kok Wooncenter te bekijken dien je akkoord te gaan met marketing cookies.
Klik hier om de 'marketing' cookies te accepteren.

Onderhout hout

Op aarde groeien liefst 400.000 soorten hout. Zo’n 200 daarvan vinden hun weg naar de meubelindustrie. Elke soort heeft zijn eigen kleur, hardheid en nerfstructuur en omdat hout een natuurproduct is, komen er ook binnen elke soort weer verschillen in kleur en structuur voor. Het hout voor de meubelindustrie is veelal afkomstig van naald- en loofbomen. Naaldbomen kenmerken zich voornamelijk door een snelle groei, waardoor het een zachtere houtsoort is. Voorbeelden hiervan zijn vurenhout en grenenhout. Loofbomen kenmerken zich door een langzame groei, waardoor het hout meestal harder is. Deze harde houtsoorten hebben elk hun eigen, karakteristieke nerfstructuur, die het hout een rijke, degelijke en luxueuze uitstraling geeft.Voorbeelden hiervan zijn eiken, noten, mahonie, berken, kersen, en tropische hardhoutsoorten als teak, bangkirai en sisam.

Veel gebruikte houtsoorten

Kersen 
of ook wel kersenhout is een houtsoort. Oorspronkelijk werd hiermee gedoeld op het hout van de zoete kers (Prunus avium). In de tijd dat kersenboomgaarden in Europa hoogstamboomgaarden waren, leverde deze soort ook een zeer gewaardeerd hout, geschikt voor meubels, maar met het verdwijnen van hoogstamboomgaarden is dit hout nu wel grotendeels van de markt verdwenen. 
Het hout in de handel wordt in de regel uit de Verenigde Staten geïmporteerd en is afkomstig van Prunus serotina. In de Verenigde Staten is dit een bosboom, anders dan in Nederland, waar ze aangeplant is als struik 
Kersen is geelbruinig van kleur, goed te bewerken en af te werken. De beide soorten zijn niet helemaal gelijk van uiterlijk. Het hout wordt vooral gebruikt in meubelen en andere decoratieve toepassingen; ook in kleine producten. 
Beuken 
Een relatief zeer harde houtsoort is afkomstig van de beukenboom. Deze loofboom groeit onder meer in Europa, West–Azië, Noord-Amerika en Japan. Beukenhout kent een fijne, gelijkmatige nerfstructuur en de kleur is wit tot lichtbruin. Gestoomd beuken is roze tot lichtrood van kleur. Beuken wordt veel verwerkt in Scandinavische meubelen. 
Noten 
(genormeerde naam) of, ook wel, notenhout is een bekende houtsoort. Noten is traditioneel afkomstig van de okkernoot (Juglans regia), maar later werd ook een Amerikaanse soort een belangrijke bron (Juglans nigra). Het wordt onder andere gebruikt in de meubelindustrie: noten is makkelijk te verwerken en mooi af te werken. Befaamd is het gebruik van wortelnotenhout in meubelen en in dashboards van sommige auto's. Een andere bekende toepassing is voor het maken van geweerkolven. 
Eiken 
Het hout van de aloude eikenboom wordt al sinds mensenheugenis voor meubels gebruikt. Deze harde houtsoort heeft dan ook ideale eigenschappen. Een warme en degelijke uitstraling, een goede verwerkbaarheid en een betere krasbestendigheid dan bijvoorbeeld vuren en grenen. De nerf van eikenhout varieert in fijnheid, afhankelijk van de soort, en bevat meer of minder noesten. 
Teak 
Teak is de verzamelnaam voor verschillende hardhoutsoorten zoals teak, bangkirai, sisam of durian. Vrijwel al het teakhout, en de daarvan gemaakte koloniale meubelen, wordt geïmporteerd vanuit India, Indonesië of Zuidoost-Azië. De grote klimaatverschillen tussen Azië en Europa zorgen ervoor dat het hout blijft werken. Dit betekent dat tijdens het gebruik teakhout scheurt, trekt of krimpt. Dit is niet te voorkomen en geeft juist het authentieke karakter aan de meubelen van deze houtsoort. Er zijn twee soorten teak: nieuw teak en oud teak.
 
Nieuw teak 
Nieuw teak wordt ook wel ‘Djati’ genoemd. Het is bijzonder gewild onder meer vanwege de prachtige tekening in het hout. Teakhout voor de meubelindustrie wordt verbouwd op speciale plantages. Bij deze plantages wordt constant aan jonge aanplant gedaan. Nadat de boom gekapt is en verzaagd, wordt het hout in de openlucht gedroogd. Vers gekapt hout is groenachtig tot geelbruin en verkleurt in het zonlicht direct naar goudbruin. Hierdoor ontstaan grote kleurverschillen. Het drogen in de openlucht en de grote klimaatverschillen tussen Europa en Azië hebben ook tot gevolg dat het vochtpercentage in het hout sterk wisselt, waardoor trek- en krimpscheurtjes kunnen ontstaan. In de drooggestookte Europese huizen verliest het hout soms wel 12 tot 14% vocht! 
Oud en gebruikt teak 
Oud teak ofwel ‘Dinkle’ hout wordt hoofdzakelijk verkregen uit sloopobjecten van bijvoorbeeld oude huizen, vloeren, schepen, oude meubelen en banken. Na de droging (Killingdry) en uitsortering blijven de handgemaakte meubelen hun karakteristieke uitstraling behouden. Houtstructuren, kleurverschillen en inzetstukken geven elk handgemaakt product een eigen, unieke uitstraling. Maatverschil komt voor in dikte, breedte en hoogte mede door de verschillende meubelmakers. Zelfs het beslag op de meubelen is met de hand vervaardigd en daardoor nooit gelijk. 
NB: Teakhouten meubelen worden vaak onbehandeld naar Europa verscheept en krijgen hier de finish. Dit kan zijn met olie, was, lak of houtzeep. Sommige blijven ook onbehandeld, dat wil zeggen zonder beschermende finishlaag. Het is belangrijk om de meubelen zo spoedig mogelijk nadat ze bij u staan te behandelen met daarvoor geschikte onderhoudsmiddelen en de behandeling hierna twee tot drie maal per jaar te herhalen.
Oud hout 
Meubelen gemaakt van oud hout zijn sfeervol, karakteristiek en stuk voor stuk uniek. Er zitten krimpscheuren in, spijkergaten, houtwormgaten en er zijn kleur- en detailverschillen. Bovendien “werkt” het oud hout nog steeds. Dit is bijvoorbeeld goed te zien bij eetkamertafels die worden gemaakt volgens het “mes-en-groef”-principe. Dit betekent dat er meer (of minder) ruimte tussen de planken van het bovenblad kan zitten. Meubelen van oud hout zijn afgewerkt met een waslaag. Houdt u er rekening mee dat deze meubelen vier keer per jaar in de was gezet dienen te worden. Op meubelstukken die in de was gezet zijn, ontstaan snel kringen als u er vochtige en/of warme spullen op plaatst, zoals kopjes, glazen en pannen. Het is daarom aan te raden onderzetters te gebruiken.

Hout afwerkingen

Massief hout 
Massief hout gebruikt in meubelen is niet zomaar massief hout. Uit de stam worden planken gezaagd die vervolgens weer bij elkaar gevoegd worden. Behalve bij de fijne houtsoorten is dit namelijk de economisch voordeligste oplossing. Het hout is echter wel hygroscopisch, dat wil zeggen dat het vocht absorbeert. Deze vochtigheid doet de vezels zwellen en leidt tot een vervorming van de vezels die loodrecht op het oppervlak staan. Daarbij komt dat bij alle houtsoorten waar delen van het hart van een boom zijn gebruikt, er na verloop van tijd werking optreedt. Vanwege die natuurlijke werking worden panelen daarom samengesteld uit delen die voorzien zijn van een groef en voldoende speling.
Fineer 
Fineer is een dun laagje edelhout verlijmd op plaatmateriaal. 
Folie 
Folie is een dun laagje kunststof (meestal voorzien van een houtstructuur) verlijmd op plaatmateriaal. 
MDF 
MDF wordt veel toegepast in de meubelindustrie. Het bestaat uit fijne houtvezels, die onder zeer hoge druk samengeperst worden. MDF is leverbaar in alle mogelijke kleuren.

Hout tips en advies

Luchtvochtigheid!
Heel belangrijk voor de conditie van het hout is het handhaven van een zo constant mogelijk relatieve vochtigheid van ca. 60% zodat uitdroging(krimpen) van het hout vermeden wordt. Hierdoor kunnen er scheuren ontstaan welke niet onder de garantie vallen.
Via www.dailydesign.nl verkopen wij luchtbevochtigers.
Hout verdraagt geen hitte of nattigheid! 
Plaats NOOIT hete pannen of borden of natte glazen op uw houten meubelen. Dit veroorzaakt kringen en/ of vochtplekken die meestal niet meer (of zeer moeilijk) te verwijderen zijn. Wij adviseren u onderzetters of iets dergelijks te gebruiken tegen hitteen vochtkringen. Pas ook op met alcohol, vooral jenever. Een ontstane vlek altijd direct verwijderen met een tissue of doek. 
Pas op met schoonmaakmiddelen! 
Gebruik nooit ammonia, schoonmaakmiddelen of zelfs maar gewoon water om uw houten meubelen te reinigen. Dit kan uw meubel (zeer) ernstig beschadigen. 
Onderhoudsmiddelen altijd eerst uitproberen! 
Test alle onderhoudsmiddelen altijd eerst op een onzichtbare plek om de bestendigheid van de lak te testen! 
Een hart van hout blijft kloppen! 
Bij alle houtsoorten waar delen van het hart van een boom zijn gebruikt, treedt er na verloop van tijd werking op. 
Verzorg uw hout goed! 
Het is belangrijk dat u uw houten meubelen goed verzorgt en onderhoudt, liefst 2 of 3 keer per jaar. Bovenal geldt dit voor teakhouten meubelen, omdat deze vaak onbehandeld naar Europa verscheept worden. Geef teakhout daarom direct een onderhoudsbehandeling, zodra ze bij u in huis staan. 
Sommige onderhoudsmiddelen kunnen ontvlambaar zijn! 
Onderhoudsmiddelen voor hout kunnen ontvlambare stoffen bevatten. Spoel daarom gebruikte doeken en sponzen altijd zeer goed met water uit en bewaar deze in het donker.

Extra informatie en tips over het verwijderen van vlekken in houten meubelen. 

Vlekken in hout afgewerkt met lak 
Een ontstane vlek altijd direct verwijderen met een tissue of doek. Blijft een vlek hierna nog zichtbaar, probeer de vlek dan te verwijderen met Woodclean intensieve houtreiniger. Woodclean brengt u aan met een stevige, zachte doek. Indien u Woodclean heeft gebruikt, de plek altijd nabehandelen met Elite polish of Meuboline. Lichte vochten/ of warmtekringen in gelakt hout kunt u trachten te verwijderen met Elite Polish. Nooit ammonia, schuurmiddelen of andere schoonmaakmiddelen gebruiken. 
Vlekken in hout afgewerkt met was 
Een ontstane vlek altijd direct verwijderen met een tissue of doek. Blijft een vlek hierna nog zichtbaar, probeer de vlek dan te verwijderen met Woodclean intensieve houtreiniger. Woodclean brengt u aan met een stevige, zachte doek. Indien u Woodclean heeft gebruikt, de plek altijd nabehandelen met Antiekwas. Hardnekkige vlekken verwijderen met een fijn staalwolletje of schuursponsje. Met licht draaiende bewegingen de vlek trachten te verwijderen (eventueel in combinatie met Woodclean intensieve houtreiniger). Vervolgens de plek nabehandelen met Antiekwas. Nooit ammonia, water of schoonmaakmiddelen gebruiken. 
Vlekken in hout afgewerkt met olie 
Een ontstane vlek altijd direct verwijderen met een tissue of doek.Blijft een vlek hierna nog zichtbaar, probeer de vlek dan te verwijderen met Woodclean intensieve houtreiniger. Woodclean brengt u aan met een stevige, zachte doek. Indien u Woodclean heeft gebruikt, de plek altijd nabehandelen met Greenfix. Hardnekkige vlekken verwijderen met een fijn staalwolletje of schuursponsje. Met licht draaiende bewegingen de vlek trachten te verwijderen (eventueel in combinatie met Woodclean intensieve houtreiniger). Vervolgens de plek nabehandelen met Greenfix. Nooit ammonia, water of schoonmaakmiddelen gebruiken. 
Vlekken in “onbehandeld” hout 
Bij houten meubelen behandeld met houtzeep maakt u bij vlekken gebruik van houtzeep in combinatie met een fijn staalwolletje of schuursponsje. Met licht draaiende bewegingen de vlek trachten te verwijderen. Bij geen resultaat de vlek trachten te verwijderen met Woodclean intensieve houtreiniger. Nooit ammonia, water of schoonmaakmiddelen gebruiken. Indien u Woodclean heeft gebruikt, dient u weer een nieuwe laag houtzeep aan te brengen. 
Vlekken in hout behandeld met Teakfix 
Bij houten meubelen behandeld met Teakfix, maakt u bij vlekken gebruik van een fijn staalwolletje of schuursponsje. Met licht draaiende bewegingen de vlek trachten te verwijderen. Na verwijdering van de vlek weer een nieuwe laag Teakfix aanbrengen. Bij geen resultaat de vlek trachten te verwijderen met Woodclean intensieve houtreiniger. Nooit ammonia, water of schoonmaakmiddelen gebruiken. Ook indien u Woodclean heeft gebruikt, dient u weer een nieuwe laag Teakfix aan te brengen.
 
pdf onderhoud hout

Onderhoud

Het onderhouden van hout hangt nauw samen met het gebruikte afwerkingsproduct, zoals beits, lak, was of olie. Of het ontbreken daarvan, want tegenwoordig blijven met name eikenhout en teakhout nogal eens onbehandeld om de natuurlijke uitstraling zo puur mogelijk te houden. 
Beits 
Beitsen worden gebruikt om het nog onbehandelde, kale hout te kleuren. De beitsen variëren van licht tot midden tot donker. Voor eikenhout is de kleurschakering breder en loopt van heel licht tot heel donker. Men gebruikt hiervoor de kleurcodes E10, E20 tot en met E70. Een bijzonderheid van gebeitste meubelen is het patineereffect. De hoeken en randen van de meubelen kleuren wat donkerder op. 
Onderhoud 
Beits biedt geen enkele bescherming tegen huishoudelijk gebruik, het kleurt het houten meubel alleen! Over de beitslaag zal daarom altijd een kleurloze lak, was of olie worden aangebracht. Dit om het gebeitste houten meubel een bepaald beschermingsniveau te geven. Hoe u uw gebeitste meubel moet onderhouden, wordt dus vooral bepaald door de toegepaste beschermingslaag. 
Hout afgewerkt met lak 
Lak wordt gebruikt om het houten meubel te kleuren en/of te beschermen tegen onder meer water- en alcoholkringen. Er zijn drie soorten meubellak: 
• kleurloze lak 
• transparante kleurlak 
• dekkende kleurlak 
 
Kleurloze lakken 
Kleurloze lakken zijn er in verschillende glansgraden, zoals mat, halfmat, eiglans of hoogglans. Hierbij blijft de nerf van het hout duidelijk zichtbaar. Kleurloze lakken kunnen gevoelig zijn voor warmte en vloeistof. Gebruik dus onderzetters en verwijder gemorste substanties snel. 
Onderhoud 
Meubelen met een kleurloze laklaag dient u regelmatig af te stoffen met een zachte, droge doek (geen olie of was gebruiken). Meubelen met een hoogglans laklaag mag u zonodig ook afnemen met een licht vochtige spons of zeem, maar gebruik dan uitsluitend schoon water. Geef de laklaag twee keer per jaar een intensieve onderhoudsbeurt met Elite Polish of Meuboline. Hardnekkige vlekken verwijderen met Woodclean en vervolgens weer behandelen met een geschikt onderhoudsproduct. Nooit ammonia, schuurmiddelen of andere schoonmaakmiddelen gebruiken. 
Let op! Test alle onderhoudsmiddelen altijd eerst op een onzichtbare plek om de bestendigheid van de lak te testen!
 
Transparante kleurlak 
Transparante kleurlak is er in vele kleuren en geeft het hout en zekere gloed mee. Na het lakken blijft de houtnerf duidelijk zichtbaar. Ook transparante kleurlak is er in verschillende glansgraden zoals mat, halfmat, eiglans of hoogglans. Transparante kleurlakken zijn mogelijk gevoelig voor warmte en vloeistof; gemorste substanties moet u daarom snel verwijderen. 
Onderhoud 
Meubelen met een transparante laklaag regelmatig afstoffen met een zachte, droge doek (geen olie of was gebruiken). Meubelen met een hoogglans laklaag mag u zonodig ook afnemen met een licht vochtige spons of zeem, maar gebruik dan uitsluitend schoon water. De laklaag twee keer per jaar een intensieve onderhoudsbeurt geven met Elite polish of Meuboline. Hardnekkige vlekken verwijderen met Woodclean en vervolgens weer behandelen met een geschikt onderhoudsproduct. Nooit ammonia, schuurmiddelen of andere schoonmaakmiddelen gebruiken. 
Let op! Test alle onderhoudsmiddelen altijd eerst op een onzichtbare plek om de bestendigheid van de lak te testen!
 
Dekkende kleurlak 
Dit is een dekkend kleurende lak waarbij de houtnerf na het lakproces niet of nauwelijks meer zichtbaar is. Een dekkende kleurlak is mogelijk gevoelig voor warmte en vloeistof; verwijder gemorste substanties daarom snel en gebruik onderzetters. 
Onderhoud 
Meubelen met een dekkende laklaag dient u regelmatig af te stoffen met een zachte droge doek (geen olie of was gebruiken). Geef de laklaag twee keer per jaar een intensieve onderhoudsbeurt met Elite Polish. Hardnekkige vlekken verwijdert u met Woodclean; vervolgens weer behandelen met een geschikt onderhoudsproduct, zoals Elite Polish. Nooit ammonia, schuurmiddelen of andere schoonmaakmiddelen gebruiken. 
Let op! Test alle onderhoudsmiddelen altijd eerst op een onzichtbare plek om de bestendigheid van de lak te testen!
 
Hout afgewerkt met was 
Was wordt in de regel aangebracht op kale, onbehandelde meubelen, meubelen voorzien van een beitslaag of meubelen die al van was voorzien zijn. Men kiest voor een wasafwerking afhankelijk van de gewenste uitstraling van het meubel. Was geeft het meubel een mooie, warme en natuurlijke uitstraling, waarbij de nerf en structuur van het hout goed zichtbaar blijft. 
Onderhoud 
Was is gevoelig voor warmte en vloeistof; gemorste substanties derhalve snel verwijderen. Meubelen die van een waslaag voorzien zijn, dient u regelmatig te onderhouden met bijvoorbeeld antiekwas. Vlekken verwijderen met Woodclean en vervolgens nabehandelen met antiekwas. Nooit ammonia, water of schoonmaakmiddelen gebruiken.
 
Hout afgewerkt met olie 
Het gebeurt tegenwoordig vaak dat men het kale, onbehandelde houten meubel alleen een oliebehandeling geeft. Olie geeft het meubel een mooie, diepe, warme en natuurlijke uitstraling, waarbij de nerf en structuur van het hout zichtbaar blijft en zelfs geaccentueerd wordt. Meestal is dit soort olie gebaseerd op lijnolie. 
Onderhoud 
Hout in de olie is gevoelig voor warmte en vloeistof. Gemorste substanties moet u daarom snel verwijderen. Behandel uw geoliede meubelen twee tot drie maal per jaar met Greenfix plantaardige meubelolie. Vlekken kunt u verwijderen met Woodclean, waarna u het weer met Greenfix behandelt. Gebruik nooit ammonia, water of schoonmaakmiddelen!
 
Onbehandeld hout 
Het gebeurt tegenwoordig vaak dat het kale, onbehandelde houten meubel zo origineel en natuurlijk mogelijk moet blijven. Het houten meubel dient nog wel enige vorm van bescherming te krijgen, maar moet qua uitstraling zoveel mogelijk aansluiten bij de originele kleur en uitstraling van het hout. Dit zien we vooral bij teakhout en eikenhout. 
Onderhoud 
Onbehandeld hout twee tot drie maal per jaar onderhouden met Teakfix voor teakhout of houtzeep voor alle andere houtsoorten. Hardnekkige vlekken voorzichtig trachten te verwijderen met een schuurspons of staalwolletje. Eventueel in combinatie gebruiken met Woodclean intensieve houtreiniger. Vervolgens wel weer nabehandelen met het gebruikte onderhoudsmiddel (Teakfix of houtzeep). Nooit ammonia, water of schoonmaakmiddelen gebruiken. 

Onderhoudsmiddelen

Probeer alle onderhoudsmiddelen altijd eerst uit op een onzichtbare plek om de bestendigheid te testen van de producten waarmee uw meubel is afgewerkt! 
Houtzeep 
Reiniger & verzorger. Fles van 250 ml 
Houtzeep reinigt, voedt en biedt lichte bescherming aan onbewerkt, blank of gezeept eikenhout en andere houtsoorten (voor binnen). Houtzeep heeft als groot voordeel dat de houtsoort na een behandeling nagenoeg niet van kleur verandert. Ook vlekken in het hout zijn eenvoudig te verwijderen. 
Gebruiksaanwijzing 
De houtzeep altijd goed schudden voor gebruik! Bij voorkeur opbrengen met een kwast (of eventueel een doek) en navegen met een zachte doek. Droogtijd: 24 uur. Voor een optimaal resultaat is het bij een eerste behandeling van het onbehandelde houten meubel raadzaam het meubel 2 à 3 keer te behandelen.
 
Teakfix 
Kleurloze teakbeschermer. Fles van 250 ml 
Teakfix is een kleurloze beschermer op waterbasis voor onbewerkt, blank teakhout of andere tropische hardhoutsoorten (voor binnen). Teakfix heeft als groot voordeel dat het hout na een behandeling niet van kleur verandert. De natuurlijke uitstraling van het teakhout blijft behouden en het meubel is direct beschermd tegen vochtvlekken. 
Gebruiksaanwijzing 
Het meubel stofvrij maken en, indien nodig, eerst ontvetten met Woodclean. Teakfix royaal aanbrengen met een kwast of een stevige doek en vervolgens laten drogen. Voor een optimale bescherming de behandeling nog een keer herhalen. 
 
Greenfix 
Plantaardige meubelolie. Fles van 250 ml 
Greenfix is een beschermende, uithardende plantaardige meubelolie op basis van lijnolie, die geschikt is voor alle houtsoorten met een olie - of waslaag. Ook ideaal voor het oliën van onbewerkt hout. Greenfix voorkomt vlekken en beschermt hout optimaal tegen vocht en warmte. 
Gebruiksaanwijzing 
Indien het meubel vervuild is, eerst het meubel reinigen met Woodclean van Oranje. Met een stevige doek de Greenfix met draaiende bewegingen dun inwrijven en na enkele minuten met een droge, wollen doek goed nawrijven. Na elke behandeling het oppervlak minimaal 15 minuten laten drogen. Bij twijfel Greenfix eerst op een onopvallende plek uit proberen. Voor optimale bescherming de behandeling enkele keren herhalen. 
Let op! Een doordrenkte doek is zelfs ontvlambaar; de gebruikte doek daarom zeer goed met water uitspoelen en in het donker bewaren.
 
Woodclean 
Intensieve houtreiniger. Fles van 250 ml. 
Woodclean reinigt alle houtsoorten met een olie-, lak- of waslaag. Woodclean verwijdert vlekken en is tevens een ideaal voorbehandelingsmiddel bij een onderhoudsbeurt. Het verbetert de werking en het eindresultaat van het gebruikte onderhoudsmiddel. 
Gebruiksaanwijzing 
Woodclean met een doek opbrengen en korte tijd laten inwerken. Het opgeloste of losgeweekte vuil verwijderen met een doek. Bij zeer oude of sterk vervuilde was- of olielagen kunnen meerdere behandelingen noodzakelijk zijn. 
 
Mat polish 
Verzorgingsprodukt voor matgelakt hout. Fles van 250 ml. 
Matpolish is een universele produkt voor zeer mat gelakte houten meubelen wat op dit moment veel verkocht. Het frist de laklaag op, camoufleert kleine glimplekken en laat een geen glanslaag achter op het meubel. 
Gebruiksaanwijzing 
Met was behandelde meubelen eerst reinigen met Woodclean van Oranje. Vervolgens een schone, zachte doek bevochtigen met Meuboline en de laklaag dun inwrijven. Na enkele minuten met een droge, wollen doek goed nawrijven.
 
Antiekwas 
Authentieke boenwas. Blik van 250 ml. 
Antiekwas is een universele meubelwas voor houten meubelen. De was biedt lichte bescherming, camoufleert kleine krasjes en laat een mooie glans achter op het meubel. Verkrijgbaar in verschillende kleuren. 
Gebruiksaanwijzing 
Antiekwas dun opbrengen met een doek, staalwol of kwast. Als de was droog is (na ongeveer 2 uur) opborstelen tot glans.
 
Elite Polish 
Onderhoudspolish. Fles van 150 ml. 
Geschikt voor gelakte houten meubelen. Elite Polish frist gelakte oppervlakken weer op, geeft glans aan het meubel en verwijdert lichte warmte- en vochtkringen. De polish laat géén vettige laag na, waarin zich stof of “vingers” kunnen vastzetten. 
Gebruiksaanwijzing 
Het te behandelen oppervlak (indien nodig) voorbehandelen met Woodclean intensieve houtreiniger. Vooraf het meubel stofvrij maken en de flacon schudden. De Elite Polish op een zachte doek doen en het meubel zachtjes dun inwrijven tot glans. N.B.: NIET NAWRIJVEN. 
 
Indien er op het meubel meerdere was- en/of olielagen aanwezig zijn, dan dient men wel te wrijven tot de oude lagen verwijderd zijn (tot de “grijze gloed” verdwenen is). Om lichte warmte- en vochtkringen te verwijderen, brengt u enige druppels Elite Polish op de kring aan en laat deze even intrekken. Hierna normaal inwrijven. Eventueel nog enige malen herhalen tot de kring verdwenen is.