Beek Maupertuus salontafel glas

Beek salontafel Maupertuus

De design klassieker in de salontafel collectie van BEEK , 19mm helder glas, hoeken afgerond R=2mm, aluminium gepolijste poten die middels UV verlijming aan het blad bevestigd zijn. De Maupurtuus is ontworpen door Henk Vos

Ervaar de Maupertuus salontafel en kom een kijkje nemen in onze winkel in Hoogland!

Kenmerken salontafel Maupertuus

  • De tafel is op maat leverbaar.
  • poten in diverse hoogtes en varianten (gepolijst, mat geschuurd)
  • bijpassende bijzettafel leverbaar op 3 poten in 3 hoogtes in zowel vierkante als ronde variant ø 50 cm en ø 60 cm.

Standaard afmetingen

100 x 100 x 30 cm 
110 x 110 x 30 cm
120 x 100 x 30 cm 
120 x 120 x 30 cm
140 x 80 x 30 cm 
140 x 140 x 30 cm
Ø 110 x 30 cm

BEEK SALONTAFEL / BIJZETTAFFEL MAUPERTUUS

NAAM 

 

AFMETING 

HOOGTE 

PRIJS  

Maupertuus salontafel  Helder glas 19mm / gepolijste alu poten 100 x 100 30 cm €      965,-
Maupertuus salontafel  Helder glas 19mm / gepolijste alu poten 110 x 110 30 cm €   1.035,-
Maupertuus salontafel  Helder glas 19mm / gepolijste alu poten 120 x 100 30 cm €   1.035,-
Maupertuus salontafel  Helder glas 19mm / gepolijste alu poten 120 x 120 30 cm €   1.145,-
Maupertuus salontafel  Helder glas 19mm / gepolijste alu poten 140 x 80 30 cm €   1.085,-
Maupertuus salontafel  Helder glas 19mm / gepolijste alu poten 140 x 140  30 cm €   1.395,- 
Maupertuus salontafel  Helder glas 19mm / gepolijste alu poten  Ø 110  30 cm  €  1.035,-

Prijzen onder voorbehoud

De Maupertuus salontafel kan tegen meerprijs ook geleverd worden met een hoogte van 35 cm, 40 cm, poten mat geschuurd, de radius hoeken anders dan standaard, extra helderglas, ovale modellen   Maatwerk mogelijk, prijzen op aanvraag  

Materiaal / info glas

 
Glas vormt de kern van de BEEK collectie. Bij de salontafels wordt veelal 19 mm glas gebruikt. Daarnaast komen keramisch gelakt glas (ook wel geëmailleerd glas genoemd), gelamineerd glas en dunnere glasdiktes terug in BEEK producten. 
 
De basis voor glas in de meubelindustrie is “floatglas”. Onderstaand vindt u een toelichting op de samenstelling en het productieproces van floatglas.
 
* gewicht glas
* samenstelling / productieproces floatglas 
* BEEK en glas
* gehard / ongehard glas
* extra helder glas
* keramisch gelakt glas
* gesatineerd glas
* brute glas
* veiligheidsglas
* gebruik glazen tafels
* europese kwaliteitsnorm
* overige materialen
 

Gewicht glas

 
Het soortelijk gewicht van glas is 2500 gram per millimeter dikte per vierkante meter glas.(2,5kg / mm / m2). Een 19 mm dik glazen blad in de afm.100 x 100 cm weegt dan bijvoorbeeld 47,5 kg.
 

Samenstelling / productieproces floatglas

 
In de Van Dale wordt glas omschreven als een hard, doorzichtig materiaal, bereidt uit gesmolten zand, kalk en soda. Deze drie grondstoffen zijn de hoofdbestanddelen van glas. Daarbij komen nog dolomiet, aluinaarde en overige grondstoffen (tezamen ca 6%) die nodig zijn om het uiteindelijke glas te kunnen produceren dat u daadwerkelijk in huis heeft.
 
In de meubelindustrie wordt vrijwel uitsluitend floatglas gebruikt. Deze naam is ontleend aan het procedé voor de productie van hoogwaardig glas. De glasdikte kan tegenwoordig variëren van slechts 0,4 mm tot 25 mm. Een hoeveelheid zorgvuldig gemengde ruwe grondstoffen wordt gesmolten in de oven. Het gesmolten glas (ca 1000°C) wordt continu uit de oven in een ondiep bad van gesmolten tin gegoten. Het glas blijft drijven op het tin, verspreidt zich en vormt een gelijkmatige laag. De dikte wordt bepaald door de snelheid waarmee het stollende glaslint van het bad wordt weggetrokken. Nadat het glas geleidelijk en onder controle is afgekoeld komt er een “hitte” gepolijst glaslint met vrijwel parallelle oppervlakken uit de oven tevoorschijn.
 

BEEK en glas

 
Bij de keuze van een glassoort en -uitvoering voor een product worden fabrikanten geacht te leveren als een goed huisvader betaamt. Hierbij worden weloverwogen keuzes gemaakt betreffende veiligheid doch ook esthetische en praktische aspecten. Het meest voorkomende glas in de BEEK collectie is 19mm dik. Deze dikte heeft een bijzonder rijke uitstraling en is ruim voldoende sterk voor de toepassingen binnen onze collectie. Ook om esthetische (olie-achtige vlekken) en praktische (mogelijkheid tot nabewerken) redenen is dit glas niet gehard. Met inachtneming van de gebruiksregels is 19mm glas bovendien veilig in gebruik. 
Alle andere glasdiktes t/m 12 met een oppervlak groter dan 0,25 m2 zijn standaard gehard uitgevoerd. Afhankelijk van de toepassing zijn kleinere oppervlaktes en 15 mm dik glas vaak ook nog gehard uitgevoerd. Uw dealer kan u te allen tijde hieromtrent informeren.
 

Gehard / niet gehard glas

 
Gehard glas: het glas wordt verhit tot >600°C. Doordat de buitenkant van het glas vervolgens sneller af wordt gekoeld dan de kern, ontstaat er een constante spanning die voor een vijf tot zeven maal grotere mechanische weerstand zorgt. Met name bij dunner glas en glas wat zgn. constructief gebruikt wordt (deuren, balustrades, etc) biedt dit extra veiligheid. Gehard glas heeft als meest opvallende kenmerk dat het bij breuk uiteenvalt in een groot aantal relatief onschuldige glasscherven. 
Afhankelijk van de toepassing kan in een meubel voor gehard glas gekozen worden. Naast de voordelen heeft gehard glas echter ook nadelen bij gebruik in een meubel. Gehard glas kan een soort van olie-achtige vlekken vertonen. Daarnaast is gehard glas nauwelijks of niet bij te werken bij beschadigingen en kan ‘inbrand’ in het glasoppervlak voorkomen. In de oven ‘branden’ in dergelijke gevallen zeer kleine stof- of glasdeeltjes in op het glasopppervlak. In de regel geldt dat bij meubeltoepassingen voor particulier gebruik de noodzaak van het harden bij het dikker worden van het glas evenredig minder wordt.
 

Extra helder glas

 
Extra helder glas (ook wel optiwhite genoemd) is aanzienlijk minder groen door het zeer lage ijzeroxidengehalte. Wanneer je hier bijvoorbeeld een wit papier onder houdt blijft het ook wit. Extra helder glas betekent echter niet dat dit glas kleurloos is. Aan de randen is nog enige kleur zichtbaar.
 

Keramisch gelakt glas

 
De meest geavanceerde en duurzame uitvoering van gelakt glas is het keramisch lakken. Onder hoge temperatuur wordt cadmium-vrije lak als het ware ingebrand in het glas. De hechting is daardoor buitengewoon sterk. Door extra helder glas als basis te gebruiken is keramisch gelakt glas kleurecht. Bovendien is de lak kleurvast en het glas door het productieproces altijd gehard (zie ook gehard glas).
 

Gesatineerd glas

 
Gesatineerd glas (ook wel satijnglas genoemd) is de hedendaagse uitvoering van gezandstraald glas. Daar waar gezandstraald glas door de open poriën erg gevoelig was voor vuil, is gesatineerd glas eenvoudig te onderhouden en voelt zachter / gladder aan.
 

Brute glas

 
Grofweg is brute glas in twee groepen in te delen. De huidige vorm van brute glas is in diverse (altijd gelijkmatige) diktes verkrijgbaar en wordt industrieel geproduceerd. Daarnaast wordt brute glas ook nog kleinschalig in haar originele uitvoering gefabriceerd. Dit zeer oud procédé is oorspronkelijk ontwikkeld voor kelderramen van oude herenhuizen. Wel lichtinval en sterk doch geen inkijk. In tegenstelling tot de wijze waarop tegenwoordig glas industrieel geproduceerd wordt, wordt dit brute glas gegoten in een bepaalde, vaste vorm (andere technieken waren er indertijd niet). Dit is enigszins vergelijken met het gieten van zelfgemaakte pudding in een vorm. Luchtbellen en dergelijke hebben vrij spel. Het glas wordt daarna gevormd met een enorme wals. Deze wals heeft een onregelmatig oppervlak waardoor de dikte van het glas varieert van 13½-15mm. De doorsnede van de wals is groter dan de lengte van de vormen waardoor uiteindelijk niet één glasplaat hetzelfde is. Het onregelmatig oppervlak van de wals zorgt voor drukverschillen bij het walsen waardoor luchtbellen kunnen blijven zitten of strepen kunnen ontstaan waar een luchtbel aan het oppervlak plat gedrukt wordt terwijl het glas stolt. Bij het snijden van het glas kunnen onvoorspelbare snijverlopen ontstaan waardoor maatafwijkingen kunnen voorkomen. Op grotere lengtes kan het glas doorzakken. Vanwege het ambachtelijke productieproces kunnen reclamatie van deze aard dan ook niet als terecht erkend worden. Brute glas wordt standaard niet gehard, door de dikteverschillen kunnen spanningen ontstaan, houdt in praktijk rekening met de eigenschappen van niet gehard glas.
 

Veiligheidsglas

 
Veiligheidsglas is een benaming waarmee in het algemeen gehard glas (zie elders op deze pagina) of gelamineerd glas bedoeld wordt. Gelamineerd glas (ook wel gelaagd glas genoemd) bestaat uit meerdere lagen glas die middels een folie aan elkaar geperst zijn. De meeste autoruiten maar ook kogelvrij glas zijn bijvoorbeeld gefabriceerd uit gelamineerd glas. Nieuwe ontwikkeling in gelamineerd glas is het persen van andere materialen (bijv. HPL) op één laag glas.
 

Gebruik glazen tafels

 
Bij het gebruik van glazen tafels moeten een aantal basisregels niet uit het oog verloren worden. Glas is bestand tegen vrijwel alle materialen welke in een normale huishouding gebruikt worden en kan worden onderhouden met de in het algemeen gebruikte, niet chemische, schoonmaakmiddelen (bij twijfel kunt u e.e.a. altijd navragen). Glazen tafels kunnen hetzelfde belast worden als tafels welke uit andere materialen zijn geproduceerd. Doch meer nog dan andere tafels kan en mag een glazen tafel nooit als zitmeubel of trap c.q. opstap gebruikt worden. Ook is het geen speeltafel voor kinderen. Vermijdt extreme temperaturen bij de voorwerpen die op een glazen tafelblad geplaatst worden. Porseleinen aardewerken en andere krassende voorwerpen moeten worden opgetild en niet verschoven omdat deze anders onherroepelijk krassen zullen veroorzaken.
Schoonmaakmiddelen kunnen lijmverbindingen aantasten. Wees derhalve voorzichtig met schoonmaakmiddelen bij lijmverbindingen en droog deze te allen tijde goed na. Controleer daarnaast met regelmaat, bijv bij elke schoonmaakbeurt van het meubel, visueel of de lijmverbindingen intact zijn en meldt eventuele afwijkingen bij uw dealer. Houd u voor veilig gebruik aan voorgaande aanwijzingen en de gebruiksvoorschriften die bij de tafels zijn verpakt. Zo voorkomt u schade en/of breuk die kunnen leiden tot ernstige verwondingen.
 

Europese kwaliteitsnorm

 
Bij de productie van floatglas worden Europese kwaliteitsrichtlijnen gehanteerd. Volgens deze zijn fijne krasjes, kleine blaasjes, scheurtjes en sluiervorming welke op een afstand van tenminste 2 meter niet hinderlijk zichtbaar zijn, materiaalgebonden. Klachten hierop kunnen derhalve niet als terecht erkend worden.
 

Overige materialen

 
Gepolijst aluminium is een veelvoorkomend materiaal voor poten en onderdelen in de BEEK collectie. Dit materiaal wordt “ruw” ingekocht, in een aantal gevallen machinaal bewerkt doch daarna altijd ambachtelijk met de hand afgewerkt. Met verschillende “korrels” schuurpapier van grof tot zeer fijn wordt het aluminium geschuurd om daarna hoogglans gepolijst te worden tot het product wat u uiteindelijk aantreft. De kwaliteit van de grondstof aluminium kan sterk variëren, veelal beïnvloed door de hoeveelheid lood die het materiaal bevat. Bij het extruderen van het materiaal kunnen zgn. trekstrepen in het materiaal ontstaan die zo diep zijn dat deze enigszins zichtbaar blijven in het eindproduct. Deze eigenschappen van het materiaal en de ambachtelijke behandeling hiervan dragen bij aan het karakter van dit model. Reclamaties hierop kunnen derhalve niet als terecht erkend worden. 
Hout (al dan niet gefineerd) vormt een accent in de collectie. 
Beek salontafels
: Beek Maupertuus salontafel glas : Woonkamer : Beek salontafels : 8598877555000 : 8-10 weken
Kleur :
v.a. € 965
In stock
Neem contact op en vraag offerte aan